Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

XIV Kankaanpää maraton 20.10. kisaraportti

3Jälleen kerran yksi Kankaanpää maraton on suoritettu ja muutama sana kilpailusta. Raporttihan piti tehdä jo sunnuntaina, mutta paljon menee aikaa kisan rakentamiseen ja purkamiseen. Joskus tulee mieleenkin, että kuinka nopeasti itse tapahtuma on ohi. Näkymätöntä työtä tehdään etukäteen paljon ja sitten kisan jälkeen on edessä aina vähän raaka purku- ja siivoustyö. Ne kaikki vie niin paljon aikaa, että tällä kertaa raportti siirtyi maanantaille. Mutta ei hätää, tässä se tulee.

 

14. Kankaanpää maraton onnistui järjestäjän näkökulmasta hyvin. Ensiksi ilma, se oli järkyttävän hyvä. Tämä oli varmasti kaikkein aikojen paras sää, mitä Kankaanpää maratonin historia tuntee. Lämpötila nousi lähes kymmeneen asteeseen ja käytännössä tuuleton sää antoi päivälle mahtavan fiiliksen. Ulkoilusäänä mitä parhain ja juoksijoille täydellisen optimaalinen sää. Tämä myös näkyi ja kuuluin juoksijoiden kommenteista. Iloisia ilmeitä ja monet kertoivat, että tuli ennätysparannus ja se edellinenkin parannus oli tehty juuri Kankaanpäässä. Toiset tekivät taas kauden parhaan noteerauksen Kankaanpään Niinsalon maalaismaisemissa ja tulihan vielä kuin huipennuksena Suomen kärkiaika miesten puolimaratonilla.

Jälleen tuli todistetuksi Kankaanpää Maratonin reitin nopeus. Monethan sen on jo vuosien varrella todennut ja vuosittain se saa katetta tuloksia seuratessa.  Mikä Kankaanpään reitistä sitten tekee niin nopean ? Siitä on keskusteltu monen kanssa eri yhteyksissä ja tietysti mielipiteitä on monia. Omasta mielestäni reitti on ns. juostava. Eli korkeusero on vain 12 m, mutta siinä on mukavasti pari kolme pientä nousua, jotka rytmittävät juoksua mukavasti. Maalia lähestyttäessä käännytään Varuskunnan asuntoalueella, jossa myös käydään pääportin ja sotilaskodin läheisyydessä. Henkilökohtaisesti pidän kovasti juuri asuntoalueen kierrosta kovasti. Pitkiä tasaisia suoria, joita varjostavat puut ja jotenkin se miljöö on allekirjoittaneen mieleen. Viimeiset 3,5 km on hyvin tasaista ja kun käännytään Kievarinkadulle, saa viimeisellä kierroksella ottaa sen irti, mitä löytyy. 

 

Tämän vuoden kilpailuun ilmoittautui hieman enemmän juoksijoita, kuin viime vuonna ja tästä olimme todella iloisasti yllättyneitä. Kuten tiedetään, juoksutapahtumat ovat viime vuosiean aikana lisääntyneet ja tätä kautta juoksijat vähentyneet tapahtumakohtaisesti. Tämä on toki vaikuttanut Kankaanpää Maratonin osanottajamäärinkin, mutta tänä vuonna käänsimme osanottamäärän hieman nousuun, vaikka olimme toki realistisesti varautunut myös pieneen laskuunkin. Tästä kertoo se, että ilmoittautuneita tapahtumaan oli yli 420, mutta mitaleita meillä oli tilattuna 400 ! Joidenkin poisjääntien ja keskeyttämisten vuoksi määrä jäi kuitenkin alle 400, niin riittihän ne mitalit hyvin.

Maaliin saapui seuraavasti:

Maraton 119 (lisätystä edelliseen vuoteen +1)
Puolimaraton 170 (+9)
10 km, johon lasketaan myös maratonviesti   89 (+16)

Tänä vuonna oli muutamia uutuuksia.

Energiayhtiöiden SM-kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja matkoina olivat 10 km, puolimaraton ja maraton, sekä viesti. SM-kilpailussa oli mukana yhteistyökumppanina Vatajankosken Sähkö Kankaanpäästä.  Osanottajamäärä jäi SM-kilpailujen osalta valittavan matalaksi.

Uutuutena voidaa pitää myös sitä, että ensimmäistä kertaa muutimme lähtöjärjestystä, eli ensin lähti liikkeelle maratoonarit, sitten puolimaratoonarit ja lopuksi 10 km:n juoksijat.

 

 

Seuraavassa muutama sana eri matkoista. Varsinaiset tulokset löydät tuloksista. 

 

10 Km

Reittiennätys!

Kympille ilmoittautui mukavasti uusia juoksijoita ja saatiin mukava parannus viime vuodesta. Kympille on helppo lähteä vaikka vähän vähemmänkin harjoitelleena ja pääsee haistelemaan  juokstutapahtuman tunnelmaa. 

Mutta kyllä kympillä myös juostiin todella lujaa. Reittiennätyksen teki Saarijäven pullistuksen Jaakko Piesanen, jonka loppuaika oli 30.38! Aika jää vaan yhden sekunnin Suomen kärkiajasta. Kympillä tehtiin myös muita reittiennätyksiä. Reittiennätys parani yli minuutin. Edellistä ennätystä piti hallussaan Joni Hulkko 31.41. M17 sarjassa Ikalisten Urheilijoita edustava Oskari Kangasniemi juoksi ajan 35.25. Rettiennätys parani puolisen minuuttia. Hyviä aikoja tuli myös muissa sarjoissa. M40 sarjassa Lavian Veli-Pekka Vänni juoksi ajan 36.33. Ikänsä puolesta VP voisi juosta vähän vanhemmassakin sarjassa...

Reittiennätyksiä tekivät

Miesten sarjassa Jaakko Piesanen 30:38
M17   Oskari Kangasniemi 35:25

 

PUOLIMARATON

SUOMEN NOPEIN PUOLIMARATON!

Näinhän se on aloitettava puolimaratonin kerronta. Pari päivää ennen kisaa juttelin Jarkon kanssa ja hän kertoi että kyllä hän lähtee juoksemaan selvästi Suomen parasta aikaa puolimaratonilla ja sanoi, että siihen riittää 1.06 alkuinen loppuaika. Hyvin Jakke tiesi kuntonsa, sillä loppuaika oli 1.06:45. Aika tiesi samalla sitä, että se on Suomen kärkiaika puolimaratonilla ja samalla nopein Suomessa juostu puolimaraton 2018! (tähän mennessä kautta). Puolimaratonilla myös Jan Kaas juoksi ajan 1.12:00 nousten sillä Suomen top kymppiin.

Naisten sarjan nopein oli Turun Urheiluliittoa edustava Johanna Sällinen 1:27.07. Hänen takana tuli myös todella kovaa N50 sarjassa juokseva Tiina Valamaa, jonka loppuaika oli 1:27.29

 

Puolimaraton oli myös suurin tapahtuma osanottajamäärien mukaan laskettuna. Maaliin tuli 170 juoksijaa.

Puolimaraton on hieno matka. Niitä voit juosta vuodessa aika monta ja palautuminen on nopeaa ja seuraavaan kisaan pääsee osallistumaan vaikka viikon kahden päästä.  Puolimratonin juokseminen on oivallinen tapa kokeilla rajojaan ja se on myös verraton tapa valmistautua maratonille. Muutama kilo sitten, kun allekirjoittanut juoksi aktiivisemmin, saatoin tehdä niin, että n. 3-4 viikkoa ennen maratonia juoksin puolimaratonin, jota pidin valmistavana harjoituksena maratonille. Mielestäni se oli hyvä harjoitus ja samalla sai itsestänsä vähän enemmän irti, kun oli numerolappu rinnassa.

Reittiennätys

N50 Tiina Valamaa 1:27.29

 

MARATON

Ole ykkönen!

Maratonin maaliin selvitti tiensä 119 juoksijaa. Upea optimaalinen sää siivitti juoksijoita koko matkan ajan ja toi monelle hienon ajan. Oli monella ilon hetkiä kun itsensä kamppaili ja lopulta ylitti maaliviivan voittajana. Useat kävi huikkaamassa, että ennätys tai kesän paras aika tuli. Mukavia juttuja oli kuunnella, kun joku iloisena kertoi, että edellinen ennätys oli juuri Kankaanpäästä muutaman vuoden takaa ja jälleen tuli uusi ennätys ja vieläpä parilla minuutilla paran. Hienoa!

Maratonilla oli mukana myös parikymmentä ensimmäisen maratonin juoksevaa ja useat heistä selvitti tiensä maaliin saakka. Mutta monta ensimmäisen maratonin palkintoa jäi myös pöydälle. Nyt en ole vielä ehtinyt tarkistaa onko nämä palkinnon saajat olleet reitillä, mutta eivät ole muistaneet ottaa palkintoaan mukaansa. Tehdään asian suhteen poikkeus. Mikäli et ottanut palkintoasi pöydältä mukaan laita meille yhteystietosi, niin lähetämme palkinnon postitse. Laita viesti osoitteeseen kankaanpaanmaraton@gmail.com 
Kyllä ensimmäisen maratonin juokseminen on sen verran kova juttu, että oman palkinnon on juoksun suorittamisesta ansainnut.

Kilpailun nopein oli Ole Halonen, joka saapui viime hetkessä paikalle. Ole toi mukanaan myös kiertopalkinnon, joka hänellä oli jo pari vuotta mukana. Viime vuonna Ole ei harmikseen päässyt mukaan ja kiertopalkinto jäi myös hänelle. Ensi vuonna palkinto on sitten katkolla Olelle.  

Ole Halonen lähti lujaa alusta lähtien ja puolimatkaan hän saapui aikaan, joka uumoili n. 2.31 aikaa. Hieman toisella kierroksella Olen vauhti hiipui ja hän saapui maaliin ajassa 2.38.12. Toiseksi maaliin saapui Jyrki Kukko (M50) 2.46:31 ja kolmantena Marko Isoaho 2:52.56.

Huomio kiinnittyy M70 sarjan voittajaan Mikko Heiniöön, joka paransi reittiennätystä runsaat 21 minuuttia!

Reittiennätys

Mikko Heiniö M70 3:35.20

 

Palkinnot

Koko kilpailun pääpalkintona on maratonmatkan arvonta Pariisin maratonille.

Tällä kertaa sen voitti Jorma Keskinen Pietarsaaresta. Onneksi olkoon!

 

Tapahtumassa jaettiin taas tukku rahaa voittajille. Olemme hieman muttaneet palkintokäytäntöämme. Täysimääräiset rahapalkinnot ovat sidottu aikarajoihin ja mikäli näihin aikoihin  kolme nopeinta ei pääse, saavat he pienemmän rahasumman. Palkinnot maksetaan nykyisin SUL:n valmennusrahastoon, josta palkinnon saajat voivat rahat nostaa joko kuitteja vastaan kulukorvauksena tai sitten rahana, josta menee tuloveronmukainen ennakonpidätys. Tarkempaa tietoa saat tästä linkistä. Palkinto ei ole mitenkään sidottu siihen, edustaako juoksija SUL:n seuraa vai ei, vaan rahan voi nostaa jokainen, joka rahapalkinnon on saavuttanut. 26.10. mennessä teemme tilityksen valmennusrahastoon ja ensi viikosta alkaen voit tehdä nostoja tililtä,

 

Seuraavassa kilpailun nopeimmat sekä reittiennätyksen tekijät. Kaikki seuraavat henkilöt ovat myös oikeutettuja eri suuruisiin rahapalkintoihin

 

matka sijoitus nimi  
       
Maraton 1 Ole Halonen 2.38:12
Maraton 2 Jyrki Kukko 2.46:31
Maraton 3 Marko Isoaho 2.52:56
       
Maraton 1 Niina Taimisto 3.17:40
Maraton 2 Heli Lehtinen               3.43:49
Maraton 3 Johanna Toivanen 3.46:06
       
Puolimaraotn 1 Jarkko Järvenpää 1.06:45
Puolimaraton 2 Jan Kaas 1.12:00
Puolimaraton 3 Jouko Mahlamäki 1.15:43
       
Puolimaraton 1 Johanna Sällinen 1.27:07
Puolimaraton 2 Tiina Valamaa 1.27:29
Puolimaraton 3 Venla Laine 1:30.59
       
Reittiennätys      
       
Maraton M70   Mikko Heiniö 3.35.20
Puolimaraton N50   Tuula Valamaa 1.27:29
10 km   Jaakko Piesanen 30:38
10 km M17   Oskari Kangasniemi 35:25
       

 

 Tulevaisuus

15. Kankaanpää järjestetään  18.10.2019

Muutama seikka tapahtuman suhteen on vielä auki. Niinisalon koulu menee kiinni tämän vuoden vaihteessa ja tätä kirjoittaessa ei ole selvyyttä, milloin sinne taas pääsee. Se on varmaa, että PIrkan Hiihto, jossa allekirjoittanut on myös aktiivisena toimijana, ei ainakaa pääse kouluun yöpymään maaliskuussa. Mitä sitten syksyllä 2019, on vielä auki. Tämä tilanne avaa itse asiassa muutaman huikean mahdollisuuden, jota olemme pitänee takaraivossa kaikki nämä vuodet. Palaamme tarkemmin yksityiskohtiin myöhemmin, mutta joka tapauksessa pistä jo kalenteriisi ensi vuoden tapahtuman päivä eli 18.10.

 

Kiitokset

Haluan lopuksi jälleen kiittää kaikki mukana olleita juoksijoita! Olemme jälleen kovasti otettuina, että saimme jälleen runsaasti mukaan juoksun ystäviä. Ylititte odotuksemme!j Toivottavasti myös me pystyimme tarjoamaan Teille ikimuistoisen elämäksen Kankaanpään Niinisalossa.

 

Kiitos myös kaikille talkoolaisillemme uurastuksesta. Teitti jälleen pitkän päivätyön ja onnistuitte erinomaisesti.

Erityiskiitoksen haluan henkilökohtaisesti antaa reitinmerkkausporukalle, joka riensi apuuni, jotta saimme jälleen reitin merkattua mahdollisimman hyvin. Kiitos Juha, Viljami, Timo.

 

 

Ensi vuonna nähdään!

Mukavaa syksyn jatkoa

 

Toivoo

 

Jouni Välisalo

kilpailun johtaja