Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

X KANKAANPÄÄ MARATON JA VETERAANIEN SM-MARATON 18.10.2014 RAPORTTI

 

 

Kuvassa etualalla se neljän porukka, joka aikoinaan Kankaanpää Maratonin perusti.
Vasemmalta Kristiina "Buube" Jakosuo, Jouni Välisalo, Reijo Rajahalme, Paula Rajahalme

 

Olen kirjoittanut vuosittain raportin nyt yhdeksän kertaa, mutta tämän kymmenen kerran aloitusta mietin useamman kerran. Tätä raporttia läpi käydessäni, meni monen monta ajatusta menneiltä vuosilta. Vaikka on tarkoitus kirjoittaa vain tästä tapahtumasta, on se kuitenkin 10-vuotistapahtuma, joka on tietylainen vedenjaka. Tähän me tähtäsimme alusta alkaen ja tätä me halusimme. Nyt tapahtuma on takana ja ajatukset ovat vähintääkin ristiriitaiset. Toisaalta mielen valta helpotus, kun taas yksi tapahtuma selvitettiin kunnialla, toisaalta mieleni on jopa vähän alakuloinen. Ehkä tämä on sitä jotain kovan väsymyksen ja työhön täysipainoisen keskittymisen jälkeistä stressin laukeamista tai mitä se sitten onkaan, niin tästä elämä jälleen jatkukoon, mutta ennen sitä palataan vielä 18.10, päivän tapahtumiin.

Aamun hämyssä ajoin Niinisaloon ja auton mittari näytti peräti -6 astetta. Tulin ajatelleeksi, että tämä on ehdottomasti kylmin aamu Kankaanpään maratonin historiassa. Mieleein tuli aika monta asiaa tuolla lyhyellä matkalla Kankaanpäästä-Niinisaloon, kun on kuiva ja pakkasaamu, niin pelto on ainakin erinomaisessa kunnossa. Reijo reitinmerkkaaja käyttää paljon kalkkia ja tänä yönä tehty merkkaus ei ainakaan ole mennyt hukkaan, niin kuiva keli oli. Juoksukeli olisi hyvä, tuulta ei yhtään ja sateesta ei tietoakaan. Kaikki siis valmista.

Kuten ennenkin, olen koululla ensimmäisenä, koska ohitan juuri ennen pihaa Marjomäen Timon, joka tulee myymään tuotteitaan. Mitä ihmettä se tekee täällä tähän aikaan huomaan ajattelevani.  Valot kouluun päälle ja se herää eloon. Tietokone auki ja kiireisiä viime hetken juttuja. Jonkin ajan päästä kuulen, kuinka talkoolaisia alkaa tulla koululle ja menevät aamukahville. Tuttua puheensorinaa, pientä vitsinheittoa, mutta äänistä voi silti kuulla, että nyt ollaan tosissaan ja ollaan jälleen valmiina ottamaan vieraat vastaan. Tuntuu mukavalta. Tämä on ollut hyvä porukka kaikki nämä vuodet. 

Ensimmäiset juoksijat alkavat tulla pienen odottamisen jälkeen ja sitten niitä tuleekin yhä enemmän ja lopulta koulu täyttyy yhä uusista tulijoista. 

Juhlavuoden kunniaksi saimme järjestettäväksi myös Veteraanien SM-maatonin tai niitä pitäisi jo kutsua Aikausurheiluliiton SM-kilpailuiksi, mutta saimme luvan liitosta käyttää myös tätä vanhaa nimeä rinnalla. 

Viikolla olimme jo kuulleet sen, että ennakkoon ilmoittautui SM-maratonille ennätysmäärä juoksijoita. Ensimmäisen kerran ennakkoon ilmoittautumiset meni yli 300. Edellinen ennätys oli vuodelta 2008.

Kaikenkaikkiaan tämän vuoden Kankaanpää Maratonille ilmoittautui seuraavasti väkeä;

Maraton 501
Puolimaraton 275
10 km 109

Yhteensä 885

Määrä on Kankaanpään Maratonin historiassa jälleen uusi ennätys ja vielä selvästi entistä suurempi. 2013 pääsimme n. 750 ilmoittautuneeseen. 
Tämän vuoden tapahtumaan teimme erikoisjärjestelyitä, koska varauduimme siihen, että juoksijoita saattaa tulla entistä enemmän varsikin SM-maratonin johdosta ja erikoisjärjestelyt tarkoittivat sitä, että maraton lähti parisen tuntia muiden matkojen jälkeen Tällä ratkaisulla halusimme tehdä väljyyttä reitille, pukutiloihin ja muihin toimintoihin. Ensimmäisten arvioiden perusteella tämä oli myös onnistunut ratkaisu, mutta toki varjopuolella oli pidentynyt päivä. Ensi vuodeksi siirrymme jälleen normaaliin aikataulutukseen tai ehkä siinäkin teemme jotakin viilauksia, sen aika näyttää.

 

Aamun ensimmäiset matkat olivat 10 km ja puolimaraton. Kympille tuli lopulta yli 100 osanottajaa, johon olemme erittäin tyytyväisiä. kympin ja samalla Kankaanpää maratontapahtuman ensimmäisen maaliintulija oli TuUl:in Timo Kero, jonka aika M40 sarjassa oli 37.10. Samalla uusi reittiennätys. Naisten nopein oli myös 40-sarjassa juokseva Tiina Valamaa, jonka aika oli 39.27. Tämä oli myös uusi reittiennätys ikäsarjassaan. Maaliin jaksoi yli 100 juoksijaa.

Puolimaratonille ilmoittautui 275 juoksijaa, joista maaliin saakka selvitti tiensä 247. Tämä määrä on selvästi vähemmän, kuin viime vuonna, jolloin päästiin yli 300. Mistä tämä johtui, jää varmasti arvoitukseksi. Olisiko SM-maraton vähentänyt puolikkaan osanottajia, en tiedä, mutta se saattaa ollla yksi syy.

Kilpailuun ilmoittautui ennakkoon kova Venäläistrio ja he kärkipaikat nappasivat. Heistä nopein oli Kankaanpäässä myös aijemmin käynyt Andrei Hramov, joka myös tunnetaan moninkertaisena suunnistuksen maailmanmestarina. Hän kävi kovan taistelun Mikhail Borodinin kanssa. Mikhail on myös vieraillut Kankaanpäässä useana vuotena. Poikien ajat olivat Andrei 1.09.03 ja Mikhailin aika 1.09,08, Kolmas Venäläinen, Roman Efimov kellotti ajan 1.10.09

Naisten puolella nopein oli Nokian Urheilijoiden Karoliina Kaasalainen, joka myös on usein käynyt Kankaanpäässä. Tänä vuonna hän juoksi selvään voittoon ajalla 1.23.31.

 

Maratonille odotimme runsasta osanottoa Veteraanien SM-maratonin johdosta ja näin myös kävi. Ilmoittauneissa ylitettiin juuri 500 raja (501) Juoksu keräsi laajan rintaman juoksijoita, jotka myös menivät kovaa. Mikäli tähän haluaisi mainita kaikki kovat tulokset, tilaa menisi todella paljon ja voit lukea tarkemmat kisatulokset omalta sivultaan, joten todettakoon, että kisan nopein oli Lauttakylän Lujan Jouko Mahlamäki, joka juoksi elämänsä toisen maratonin (ensimmäinen myös Kankaanpäässä) ja teki myös ennätyksensä. Aika kirjattiin 2.36.57. Jouko juoksee M45 sarjassa Kovin kauas Jokesta ei jäänyt Henri Ansio FMR 2.38.30. Kolmanneksi maaliviivan ylitti M50 sarjassa juokseva Jyrki Kukko ajalla 2.43.09.

Naisten kolmikko 1)  Elina Junnila Vihti Triathlon 2.58.24  2) Minna Syvälä 3.04.47 3) Mari Hyyppä 3.10.05

Maratonilla oli mukana myös yli 30 jotka ilmoittivat juoksevansa ensimmäisen maratoninsa, Osa heistä joutui keskeyttämään, mutta onnittelut kaikille maalin tulleille.

SM-maratonilla oli myös joukkekilpailu. Joukkeita oli lähes 60, joka on myös uusi ennätys Veteraanien SM-maratonilla.

Kolmella eri matkalla maaliin saapui juoksijoita seuraavasti:

Maraton 382
Puolimaraton 247
10 km 105

HUOMIOITA

Ilma lämpeni hieman päivän aikana, mutta paljon päälle nollan se ei noussut. Pieni lumikuurokin saapui seuraksemme, mutta se meni onneksi ohi nopeasti.

Maratonilla keskeyttäneiden määrä laittaa silmään. Keskeyttäneitä tai ei startanneita oli nimittäin yli 100 ja se on  paljon. Voi vain arvata syitä näin suureen määrään.

Kankaanpään Maratonilla teimme tänä vuonna joitakin muutoksia, mm huollossa lisäsimme pöytiä ja teimme niihin uudet järjestykset yms. Uudistuksen arkkitehtina toimi huoltopäällikkomme Maarit Venesmäki, joka otti tänä vuonna otti täyden vastuun huollosta ja sen toimivuudesta, onnistuen siinä myös hyvin. Kiitos Mappe!

Kankaanpää Maratonin uskottiin etukäteen olevan kovatasoinen, niin sitä se myös käytönnössä oli, Seuraavat poiminnat ovat Suomen juoksutapahtumat TOP20 listalta, jota julkaisemme sivuillamme.

Suomen 9 suurin maraton
3. nopein miesten puolimaraton
4 nopein miesten  maraton
8 nopein naisten maraton
2 eniten 3 tunnin alituksia

Maratonilla aiheutti pientä hämminkiä, kun monet ilmoittautuivat Kankaanpään Maratonille, muttei SM-maratonille. Alunperin mm. juoksija-lehdessä oli maininta, että ne jotka SM-maratonille ilmoittautuvat, joutuvat maksamaan lisämaksun, että voivat osallistua Kankaanpää Maratonille. Keväällä teimme päätöksen, että kaikki jotka ilmoittautuvat SM-maratonille, pääsevät automaattisesti Kankaanpää Maratonille ilman lisämaksua. Taisimme tehdä asialla karhunpalveluksen niin itselemme, kuin monelle juoksijalle, sillä tämä käytäntö aiheutti hieman hämminkiä ja runsaasti siirrettiin juoksijoita juoksusta toiseen. Tämä myös aiheutti pieniä ongelmia kilpailussa mutta niistä kaikista selvittiin lopulta hyvin.

Kankaanpää maraton ei voi kehua ylisuurista huoltotiloista, vaan koululla on oma intiimi tunnelmansa, josta monet juoksijat myös mukavana mainitsevat. Koululla oleva tunnelma on kuitenkin niin erilainen, kuin suuressa urheiluhallissa olisi. Tunnelma on sanan varsinaisessa merkityksessä käsin kosketeltava. Tietyllä lailla tämä kuuluu  Kankaanpää Maratonin henkeen. Suurin syy siihen, että miksi juoksu on Niinisalossa, on kuitenkin ehdottomasti reitti. Tämä on saanut paljon kiitosta niin tänä vuonna, kuin aijemminkin, että tätä emme yksinkertaisesti voi muuttaa. Nopea, juostava reitti, jossa juoksijat viihtyvät. Tässä on niitä painavia syitä, Toki olemme miettineet erilaisa ratkaisuja, mitä voisimme tehdä huoltotiloihin. Meillä on myös vastaukset näihin, mutta katsotaan mitä tuleman pitää

 

ARVONNAT

Arvoimme tänä vuonna kaksi matkapalkintoa. Pääpalkintona oli Pekingin maratonmatka ja sen voitti
Riitta Saukkonen. Onneksi olkoon tervemeno Kiinaan!

Arvoimme myös Pariisin maratonmatkan niiden kesken, jotka ovat olleet mukana kaikilla Kankaanpää Maratoneilla. Onni suosi Tarja Pihlajaniemeä. Onneksi olkoon myös hänelle.

VALOKUVIA

Valokuvia tapahtumasta on otettu runsaasti. Olemme lisänneet kuvia galleriaan. Suurimman osan kuvista on ottanut Jarno Maimonen. Lisäksi kuvia otti  Maarit Venesmäki.

 

KIITOKSET

Haluan antaa lopuksi kiitoksen sanan monelle taholle. Kiitos kuuluu ensiksi kaikille Teille juoksijoille, joita oli valtava määrä. Olemme hyvin kiitollisia kaikkille Teille, jotka luottamuksenne meille annoitte ja tulitte Niinisaloon juoksemaan. Kiitos myös Teille kymmenet talkoolaiset, jotka pakersitte jälleen todella upeasti normaalia pidemmän päivän. Kiitos myös kaikille tukijoillemme!

Hyvää talven odotusta

Jouni Välisalo

kilpailun johtaja

XI KANKAANPÄÄ MARATON 17.10.2015