Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

XVI Kankaanpää maraton 16.10. kisaraportti

Vihdoinkin kotona! Näillä sanoilla voisi luonnehtia tunnelmia, kun aloimme järjestämään 16. Kankaanpää Maratonia. Keväällä saimme sovittua uudeksi kilpailukeskukseksi Niinisalon varuskuntakerhon. Paikan sijainti on mitä parhain, sillä se sijaitsee aivan reitin varrella, Valkiajärven rannalla.

Uusi kisakeskus tuo aina lisähaasteensa, sillä ei etukäteen voi olla aivan varma, miten kaikki toiminnot tulee pelaamaan, vaan vasta kilpailupäivä kertoo sen.

Kisapaikka tuo lisähaasteensa myös sen muodossa, että sisällä ei käytännössä ole mitään kalusteita, vaan jouduimme tuomaan kaikki pöydät, tuolit, keittiötarvikkeet yms.  Homman laajuudesta kertoo se, että vasta maanantaina illalla saimme siivoukset ja tavaroiden viemisen pois valmiiksi. Joku kysyi, paljonko tuli talkootunteja. Niitä ei kyllä kannata laskea ainakaan omissa harrastushommissa.

Mutta nämä murheet koettiin pieneksi sen rinnalla, että parin vuoden tauon jälkeen palasimme perinteiselle Kankaanpään Maratonin reitille. Meillä oli ollut ikävä, mutta huomasin, että moni kokenut Kankaanpään kävijäkin oli samaa mieltä.

Lisäksi kisakeskus osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi. Tilaa on paljon ja saadaan paikat järjestettyä kohtuullisen hyvin. Wc-tiloja sekä suihkuja löytyy riittävästi. Tiloja voidaan laajentaa nähdystä vielä paljonkin, sillä läheskään kaikkia tiloja ei ollut nyt käytössä. Se täytyy myöntää, että uusi kisakeskus on kyllä selvästi toimivampi, kuin Niinisalon koulu oli, vaikka koululla tietysti oli se oma tunnelmansa. Moni juoksijakin totesi, että tilat ovat hyvät ja toimivat.

Mutta seikka, joka jälleen kerran sai eniten huomiota, oli tietysti Kankaanpään huippunopeaksi reitiksikin kutsutta rata, jolla alkaa olla jo legendaarinen maine.  Eikä reitin nopeus tänäkään vuonna pettänyt.

Tapahtumaan ilmoittautui kahta vaille 300. Pudotusta toki viime vuosiin on hieman, mutta syitä voidaan arvella olevan useitakin. Korona verotti varmasti vielä osan juoksijoista, mutta toisaalta rajoitusten purun vuoksi on useita tapahtumia siirretty keväästä ja kesästä syksyyn ja tämä tietysti vaikuttaa moneen tapahtumaan päällekkäisyyksien vuoksi. Lisäksi omaa tapahtumaa markkinoimme tavallista vähemmän, sillä kisakeskus saatiin sovittua vasta myöhään keväällä, joten elimme siihen saakka epävarmuuden aikaa.

Tämän vuoden tapahtuman säätila oli tuulinen, mutta edellisen päivän rankkasade oli muuttunut auringonpaisteeksi, ja tuulikin oli hieman rauhoittunut yön lukemista. Lisäksi tuuli oli sivutuulta, joten se ei ollut pahin mahdollinen.

Maaliin tulijoita oli tänä vuonna 10 km:n matkalla 68, puolimaratonilla 115 ja maratonilla 87. Ensikertalaisia maratonilla oli mukana runsaat kymmenen, joka oli hieno määrä. Muutama ei lähtenyt liikkeelle, mutta vastapainoksi kisa-aamuna ilmoittautui vielä muutamia ensikertalaisia mukaan.

Tapahtuman tulostaso oli jälleen hurjan kova ja Kankaanpään maine nopeana reittinä kattoi jälleen lupaukset.

10 Km nopein oli Tampereen Pyrintöä edustava Nuutti Lintunen, joka kellotti ajan 33.33
Toisesta sijasta käytiin loppusuoralle saakka kova taistelu, jossa pidemmän korren vei Niko Koskela 34.02 ja kolmanneksi tuli Juha Järvelä Kurikan ryhti häviten Nikolle sekunnin.

Naisten ja samalla 17-vuotiaiden sarjan nopein oli Italialainen Margherita Vignolo, jonka loppuaika oli 41.17. Toisena maaliviivan ylitti Anu Pitkänen Helsingin Juoksijat 43.30 ja kolmantena Paula Nurmi Nakkilasta ajalla 44.21.

Kymppi keräsi mukavasti juoksijoita. Keskustelua heräsi mm. paikallislehden toimittajan kanssa siitä, että miten paikallisia ihmisiä saisi innostumaan Kankaanpää Maratonin kympin kisasta isommassa mittakaavassa. Katsotaan, keksimmekö siihen ensi vuodeksi mitään viisasten kiveä.

Puolimaraton oli jälleen tänä vuonna suurin tapahtuma osanottajien määrällä mitattuna. 115 juoksijaa ylitti maaliviivan. Kärjessä juostiin todella vauhdikkaasti ja voittajaksi nousi Turun Urheiluliittoa edustava Jukka Kero, jonka loppuaika oli komea 1.11.13, ottaen huomioon, että Jukka juoksee M40 sarjassa. Samaista seuraa edustava Samuli Huusko hävisi vain kolme sekuntia Jukalle. Kolmantena maaliin saapui Janne Niemi, joka edustaa Janakkalan Janaa. ajalla 1.13.01

Naisten kärjessä voiton vei N40 sarjassa juokseva Terhi Halonen, jonka loppuaika oli 1.38.45. Hänen jälkeensä maaliin saapui Tiina Kauppila Helsingin Juoksijoista 1.43.07 ja kolmantena Anna-Lena Strömbäck 1.46.26.

Kaikkinensa puolimaraton oli hyväntasoinen ja useat tekivät ennätyksensä tai kauden parhaan ajan. 1.30 aikarajan alitti 15 juoksijaa.

Maraton

Tänä vuonna maratonin maaliin saapui 87 juoksijaa, joiden joukossa oli toistakymmentä ensikertalaista, jotka pääsivät nauttimaan maratonin ihanuudesta ja sen lopun kovuudesta. Myös aivan kärjessä juoksi ensikertalaisia useitakin.

Heistä kestävin ja myös koko kilpailun voittaja oli Turun Urheiluliittoa edustava Ali Abdulrahman, jonka voittoaika oli 2.32.07. Pitkään Ali oli alle 2.30 vauhdissa, mutta viimeisellä kierroksella joutui hieman antamaan periksi ja aika painui päälle 2.30. Toiseksi jaksoi Vantaata edustanut Jukka Hyttinen, jonka loppuaika oli 2.35.04. kolmantena maaliviivalle saapui Vetelin Urheilijoita edustanut Ari-Pekka Lassila ajalla 2.38.50. Kärjessä siis mentiin laajasti hyvää vauhtia. Kolmen tunnin rajapyykin alitti 7 juoksijaa.

Naisten kilpailun nopeimmat olivat Elina Peltomaa Pomarkku 3.24.02, Heidi Mattila TriathlonSuomi 3.26.28 ja Virva Vasari Red Weasels 3.37.45.

Kun katsoo esim. tilastopajan kautta tuloksia, niin hyvin on nähtävissä, kuinka paljon löytyy merkintä joko kauden paras tai henkilökohtainen ennätys merkintä, joten tämä jälleen kertoo hyvin sen, kuinka nopea rata Niinisalon reitti oikeastaan onkaan.

Haluan vielä erikseen kiittää kaikkia juoksijoita, jotka saavuitte Kankaanpäähän juoksemaan. Paljon oli tuttuja, mutta runsaasti myös uusia ja ensikertalaisia.

Kiitos myös talkoolaisille, jotka Teitte pitkän päivän. Ilman Teitä ja työpanostanne tapahtuman järjestäminen ei onnistu.

Erikoiskiitos myös Puolustuskiinteistölle ja Kari Jokisalolle, jonka ansiosta saimme varuskuntakerhon käyttöömme. Asioiden hoito Karin kanssa oli kyllä todella jouheaa ja mukavaa.